Avui descobrirem coneixerem una mica més el moniato, un tubercle amb propietats nutritives molt interessants, una bona font de provitamina A i vitamina C. Una hortalissa d’arrel amb energia calenta que ens ajudarà a aïllar el cos del fred, ideal per a aquests mesos de tardor i hivern.
Segons la Medicina Tradicional Xinesa, el moniato és un tipus d’hortalissa d’energia Yang i, per tant, que afavoreix la relaxació i un bon descans. També diuen que és de naturalesa tèrmica refredadora i sabor dolç que reforça el sistema digestiu melsa-pàncrees, estimula l’energia vital, augmenta la producció de llet materna, elimina les toxines del cos, reconstrueix la capacitat energètica dels ronyons i hidrata l’organisme.
El moniato és una hortalissa rica en hidrats de carboni complexos i sucres. Per això, el seu contingut calòric és mitjà (100 kcal per cada 100 g) i té un sabor dolç molt marcat. No té greixos però sí gairebé un 2% de proteïna. D’aquesta proteïna convé destacar que és rica en un tipus d’aminoàcid essencial (la metionina), que no és habitual en els productes vegetals i, per tant, pot ser interessant per a les persones vegetarianes.
Normalment se sol comparar el moniato amb la patata perquè tots dos són tubercles i admeten formes de cocció semblants, però cal destacar que el moniato és superior en contingut nutritiu en relació amb les vitamines A, E, C i l’àcid fòlic.
Provitamina A (en forma de betacarotè): el moniato conté una quantitat important d’aquest pigment groc ataronjat (709 micrograns per 100 g de moniato). De fet, el nivell és semblant a l’hortalissa de referència per aquesta vitamina (la pastanaga), i amb un moniato quasi en queden cobertes les necessitats diàries (100 g de moniato ens aporten el 79% de la CDR per a un adult). La vitamina A és necessària per al bon estat de la retina. Ajuda a formar i mantenir la pell, els cabells i les mucoses. És necessària per al creixement dels ossos, de les dents i la reproducció.
Vitamina E: el moniato de color ataronjat conté més vitamina E que la majoria de verdures. És una vitamina antioxidant importantíssima en el procés de formació d’esperma.
Vitamina B9 (àcid fòlic): intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació dels anticossos en el sistema immunològic.
Ajuda a depurar el fetge, té efectes preventius del càncer, protegeix la salut de la vista i la pell i és un hidratant del sistema digestiu.
Durant la tardor i l’hivern experimenteu i incorporeu els moniatos a la dieta.
Avui dimarts 7, dins el nostre menú podràs assaborir una de les nostres receptes estrelles, com no… amb moniato.
Deixa un comentari