Els aliments fermentats ens aporten grans beneficis a la nostra salut i han sigut el mètode de conservació dels aliments durant milers d’anys. Els ferments són aliments vius que contenen enzims probiòtics i ens aporten bacteris beneficiosos que ajuden a millorar la flora intestinal, a reforçar el sistema immunològic, a absorbir i assimilar els nutrients. També ens ajuden a desintoxicar el nostre organisme de metalls pesants que contenen alguns aliments. Es recomana menjar-ne diverses vegades a la setmana, com a complement imprescindible per gaudir una dieta sana i equilibrada. És per això que us proposem dues receptes saludables i plenes de ferments vius.
Iogurt de coco amb ferments vius
Ingredients:
- 400gr. Llet de coco sense additius
- 1 cullerada sopera d’espessidor (agar-agar, arrurruz, maicena, etc.)
- 4 càpsules de ferments
- ½ cullerada sopera de xarop d’atzavara.
Elaboració:
1. Posarem la llet a escalfar junt amb l’espessidor, sense deixar de remenar. Ho retirarem del foc quan comenci a bullir, uns 85º aproximadament.
2. Ho deixarem refredar fins que notem que la llet estigui tèbia o 45º aproximadament, perquè a l’hora de tirar el ferment viu aquest no es perdi amb l’escalfor. Tot seguit hi tirarem el xarop d’atzavara, per alimentar el ferment.
3. Posarem la barreja a fermentar, entre 12 i 24h, com més hores més acidesa. Per la fermentació podem fer servir una iogurtera o posar la llet dins el forn només amb el llum encès, serà suficient per fer la fermentació.
4. Passat aquest temps el remenarem bé i el posarem 3h com a mínim a la nevera, així s’acabarà d’espessir. I ja el tindrem a punt per consumir.
#Consell: d’aquesta fermentació en podrem fer més, agafant una cullerada del iogurt obtingut i repetint el procés d’elaboració dues o tres vegades més.
Fem xucrut a casa?
El xucrut s’obté de fermentar les fulles de la col amb aigua i sal; és un aliment molt nutritiu i ideal per a la nostra salut intestinal. Molt típic d’Alemània i de països d’Europa central on porta el nom de Sauerkra
Ingredients:
- 1 Col
- Sal Marina (15g de sal per cada kg de col.)
- Aigua, per fer salmorra (45g de sal per litre d’aigua).
- Pot hermètic model Fido
Elaboració:
- Netejar la col i tallar-la a juliana.
- Barrejar la col amb la sal perquè es maceri
- Amassar la col perquè extregui el suc natural. Reservar el suc per després.
- Omplir el pot, amb la col, fins que quedi compacte.
- Tirar el suc fins que la col quedi submergida, si no es pot florir. Afegir salmorra si no hi ha prou líquid
- Tancar el pot i guardar-ho a un lloc sec i fosc entre 4 i 8 setmanes.
- Després estarà llest per consumir. Guardar a temperatura ambient o a la nevera.
Hola,
La xucrut es pot fer amb qualsevol tipus de col ?
Hola Alice. El xucrut es pot fer amb qualsevol col, per exemple: col llisa (repollo), col llombarda, a nosaltres ens agrada fer-ho amb la col picuda, ja que es talla millor i queda més compacta. Però tots els tipus de col serveixen, el que sí que recomanem IMPRESCINDIBLE és que sigui ecològica, si volem que fermenti i gaudir de les seves propietats.