De l’api comú només aprofitem les branques i les fulles. L’api-rave es cultiva per aprofitar l’arrel bulbosa, que és rodona, marronosa, amb una superfície rugosa i amb un grapat d’arrels a la base. La carn de l’api-rave, de color os, és dura i compacta. Té un sabor suau d’api, lleugerament dolç.
L’api-rave és una arrel poc coneguda en la nostra gastronomia. És molt baix en carbohidrats, beneficiós en dietes d’aprimament i en cas de diabetis. A més, és hipotensor i ajuda en plans de depuració. Una bona font de carotenoides provitamina A, vitamina C i flavonoides. Molt remineralitzant i diürètic.
Propietats nutricionals
Gairebé tot l’api-rave és aigua, amb només 42 kcal per 100 g.
Les principals propietats que podem destacar són:
Vitamines: destaca en vitamina K, vitamina liposoluble que intervé en mecanismes de coagulació de la sang i en el metabolisme del calci. També conté vitamina C, és un potent antioxidant que regenera la vitamina E; preveu les malalties cardiovasculars; participa en la detoxificació hepàtica, i participa en funcions dels sistema nerviós i del sistema immunitari per combatre virus i infeccions. Finalment, vitamina B6, que ajuda, entre d’altres, en la síntesi i catabolisme d’aminoàcids que intervenen en múltiples funcions; reaccions de detoxificació hepàtica i manteniment del sistema immune.
Minerals: fòsfor, que forma part d’ossos i dents i controla l’equilibri àcid-base de la sang; potassi, electròlit principal dels fluids intracel·lulars, i manganès, oligoelement activador d’enzims que intervenen en el metabolisme de greixos i carbohidrats.
Carbohidrats: només en té un 5%. Respecte dels altres macronutrients, és pobre en proteïnes i pràcticament no té greix.
Apigenina: flavona amb propietats anticancerígenes.
Quins efectes te sobre el nostra organisme
Evita la hipertensió arterial ja que la seva aportació de potassi ajuda a regular la tensió arterial.
Molt recomanable en dietes d’aprimament i diabetis. Com és baix en carbohidrats es pot substituir per la patata i altres tubercles més rics en midons.
És un magnífic depuratiu per a l’organisme. La vitamina B6 i la vitamina C participen en la detoxificació hepàtica i el potassi evita la retenció de líquids.
És diürètic i conté propietats exitants.
S’ha de pelar, es pot menjar cru tallat a trossets o rallat amb amanides, escaldat, al vapor, bullit, en puré (molt cremós i aromatitzant) o saltejat. Podeu utilitzar-lo com a guarnició en els plats de carns i peixos. Cal tenir cura si el volem consumir cru perquè pot resultar indigest.
Avui al nostre menú:
Deixa un comentari