RELATS VIUS
Aquest mes a la secció de relats vius coneixem al Victor Espelta, el nostre forner. ECO ESPELTA és una empresa familiar que es dediquen a l’elaboració de productes de forn i pastisseria ecològics.
La història d’ECO ESPELTA comença amb el Víctor Espelta Bellés i la frase: “Espelta? Ostres! Com la farina…” ECO ESPELTA és una petita empresa familiar ubicada a les Terres de l’Ebre. Que es dediquen a l’elaboració de productes de forn i pastisseria ecològics. El Víctor va néixer a Tortosa i ens explica que de ben petit ja entrava a xafardejar quan la seva tieta cuinava, d’ella va aprendre la cuina del “xup-xup” i que els plats sense pressa sempre són més bons. Després de veure que aquesta afició era cada vegada més gran va decidir formar-se com a Forner a Cambrils i a Barcelona. Durant la seva estada a Barcelona va conèixer a la Conxa, una doctora i professora. Recorda que el primer dia quan va veure el seu cognom va dir: “Espelta! Ostres! Com la farina!” i es va posar a riure, més tard el Víctor entendria el sentit d’aquell acudit. A poc a poc, la Conxa el va anar introduint al món dels productes ecològics i cada cop va tenir més clar quina era la seva meta.
Què et va motivar a crear una pastisseria i fleca ecològica?
A casa sempre ens hem alimentat de manera sana i el més ecològic possible. Després d’uns anys de treballar a forns convencionals i veure com es feien els pans, vaig decidir que havia de tractar el producte de la manera més sana possible. El pa normal és el que fem nosaltres i no al revés. Finalment amb una petita empenta de la Conxa i la meva família, vaig decidir que crearia una pastisseria, una empresa on tot seria bo, però a més a més seria saludable i d’això ja fa 5 anys.
Què elaboreu a part de pa?
Pràcticament de tot, pa de tot tipus, magdalenes, brioixos, saladets o pastissos. Intentem fer de tot menys coses que portin molt sucre. Per nadal també fem torrons bons, sans i ecològics.
Amb quins cereals treballes, t’agrada provar coses noves?
Treballo amb el camut, l’ espelta, el blat, el sègol, el fajol, el panís i l’arròs. Les nostres farines són de cereals sencers i la majoria de procedència catalana. Aquesta és la meva motivació, provar coses noves i més en l’ecològic que no hi ha res escrit.
Què creus que has aportat amb la teva pastisseria?
Estem contents perquè ve molta gent amb intoleràncies i veus que al final contribueixes a millorar la seva salut. Som importants per ells, ara poden menjar coses que abans no. Aquestes coses et motiven en el dia a dia, per poder seguir.
Consideres que la gent és conscient dels diferents tipus de farines i les seves propietats?
Ara la gent comença a tenir més consciència, cada vegada se’n parla més, però encara hi ha un llarg camí. Un dels factors que pot ajudar a conscienciar a la gent és que en lloc de vendre simplement un pa, s’expliqui per què és així. El pa en general ha sigut un producte “molt prostituït” per la indústria durant molts anys. La gent fins fa poc no contemplava que un pa valgués més d’un euro i les bones farines, les naturals i de qualitat, no poden valer només això.
Estem recuperant el pa d’abans?
S’ha perdut el que fèiem antigament, però tornarem a fer les coses bé després del boom de fer-ho tot tan ràpid i tan bèstia. El nostre obrador ha recuperat la tradició dels nostres avis, de treballar la massa a mà i seleccionant la millor matèria primera. Avui en dia la nova generació de forners busca tornar a processos lents, fermentacions llargues, el que és l’Slow Food.
Quin és el valor afegit del teu producte?
Les coses les fem amb amor i cada producte és un, tot està fet a mà i no hi ha cap procés industrialitzat, tot ho fem amb consciència a l’antiga. La cocció la fem amb un forn de llum de sola de pedra que imita a un forn antic, cada pa és un pa diferent i especial.
Quin és l’aliment més viu que et definiria?
El pa, òbviament, és un producte que ve de la terra 100%.
*Foto: pa ecològic espelta sense llevat (500gr.)
Deixa un comentari